OMEGA’s olympische missie

Al bijna negentig jaar heeft horlogemerk Omega zijn eigen olympische droom. Van houtje-touwtje-innovatie tot onnavolgbare precisie, duik in het eindeloze streven naar perfectie achter de tijden die straks op de scoreborden staan.

Een korte geschiedenis

Sinds 1932 heeft OMEGA 29 keer als officiële tijdwaarnemer van de Olympische Spelen genoten van vele innovatieve en onvergetelijke momenten. Een selectie van de meest bepalende jaren.

map map

Eén man reisde in 1932 van Biel in Zwitserland naar Los Angeles voor de eerste Olympische Spelen waarvan Omega zichzelf Official Timekeeper mocht noemen. Uitgerust met dertig stopwatches stapte hij in het vliegtuig en begon hij aan een missie die nog altijd heilig is voor het merk.

Vóórdat Omega de handschoen oppakte, moesten tijdwaarnemers hun eigen stopwatches meenemen. Bij de Zwitsers ging dat anders. De dertig stopwatches waren gecertificeerd door het observatorium van Neuchâtel en accuraat tot een tiende van een seconde.

Vier jaar later was Omega er weer bij toen Jesse Owens zijn legendarische vier gouden medailles won. Datzelfde jaar werden ook de Winterspelen gehouden in Garmisch-Partenkirchen. Tijdwaarneming was toen nog allesbehalve hightech. Een mooi voorbeeld is het wonderlijke systeem in het alpine skiën, waarbij geen contact mogelijk was tussen het begin en het einde van de piste. De tijd werd gemeten met twee zakhorloges die vooraf gelijkgezet werden. Bovenaan de piste noteerde een jurylid het tijdstip waarop de skiër vertrok en beneden noteerde een tweede tijdwaarnemer het tijdstip waarop de atleet aankwam. Het briefje met de starttijd werd daarna door Omega’s official in de zak van de volgende skiër gestopt, die het papiertje beneden weer moest afgeven.

In 1948 begon het elektrische tijdperk toen Omega de ‘photoelectric cell’ introduceerde, waarbij de tijd werd stopgezet wanneer een atleet door een reactieve lichtstraal rende. Datzelfde jaar was Omega er ook bij toen Fanny Blankers-Koen in Londen haar legendarische vier gouden medailles won.

In de navolgende decennia ontwikkelde Omega de tijdwaarneming door tot het in 1976 samen met een ander Zwitsers horlogemerk het bedrijf Swiss Timing opzette. Tot op de dag van vandaag verzorgt dit bedrijf alle timing voor Omega. Net als Omega is Swiss Timing onderdeel van de Swatch Group.

Official Timekeeper Tokio 2020

Inmiddels is tijdwaarneming een operatie die een olympische discipline op zichzelf genoemd mag worden. Voor de aankomende Spelen van Tokio gebruikt Omega tweehonderd kilometer kabel en glasvezel, 530 timekeepers en vierhonderd ton aan apparatuur. In totaal worden er 339 wedstrijden in 33 sporten getimed en getoond op 350 scoreborden. De metingen vinden op allerlei verschillende manieren plaats, van enkelbanden tot gps tot radars met acceleratiesensoren.

De term ‘Official Timekeeper’ is dus weliswaar mooi overzichtelijk, maar ook een tikje misleidend. De apparatuur doet veel meer. Neem bijvoorbeeld het startpistool, een van de zichtbaarste onderdelen van de atletiek. Omdat licht sneller reist dan geluid en atleten niet naar het pistool kijken, hebben sprinters die dicht bij het pistool starten een klein voordeel. Om dat te compenseren, zijn er ook geluidsspeakers achter de startblokken geplaatst. En over de startblokken gesproken, ook die zijn door Omega uitgerust met sensoren. Deze voetsteun meet 4000 keer per seconde en iedereen die binnen 100 milliseconden start, wordt als valse starter geregistreerd.

Seamaster Diver 300M Tokyo 2020

Ook de fotofinish-camera is geavanceerder dan ooit. De Scan’O’Vision Myria neemt tot 10.000 digitale foto’s per seconde, waarna het een compositiefoto produceert dat de meest precieze uitkomst garandeert. Het apparaat is een doorontwikkeling van het digitale systeem dat in 1992 werd geïntroduceerd op de Winterspelen van Albertville. Datzelfde jaar werd overigens ook de kleinste winstmarge aller tijden gemeten: de Duitse schaatser Olaf Zinke was volgens de Omega-apparatuur 0,01 seconde sneller dan zijn opponent.

Voor Tokio 2020 brengt Omega ook een aantal nieuwe uitvindingen mee. Zo is de klimsport een debuterende olympische discipline, waarvoor de Zwitsers een nieuw touchpad hebben ontwikkeld. Hier moet de sporter zelf de tijd stopzetten door de aftikplaat bovenaan de klimmuur aan te raken. Bij het turnen zal ‘Pose Detection’ worden gebruikt, een technologie die de houding van de deelnemers meet en bijvoorbeeld ook de synchronisatie tussen atleten kan meten. Ook zal er meer real-time informatie dan ooit beschikbaar zijn dankzij bewegingssensoren en positioneringssystemen.

Wie de verbijsterende cijfers en technieken ziet die Omega gebruikt voor de Olympische Spelen, kan alleen maar onder de indruk zijn van de toewijding die het merk toont om olympische sporters hun dromen uit te laten komen. En die missie is nog lang niet ten einde. Het huidige contract met het IOC loopt tot 2032. Exact honderd jaar nadat die man voor het eerst in het vliegtuig stapte met dertig stopwatches op zak, op weg naar Omega’s eigen olympische droom.

Over Omega

In 1848 opende horlogemaker Louis Brandt zijn eigen zaak in La Chaux-de-Fonds, de bakermat van de Zwitserse horlogerie. In 1896 presenteerden zijn zoons een eigen uurwerk waarvan alle onderdelen vervangen konden worden met reserve-onderdelen. Dat uurwerk heette de Omega en was zo’n succes dat ze hun bedrijf ernaar noemden.

Ze waren bepaald geen wereldreizigers; tegenwoordig is Omega zo’n veertig kilometer verderop gevestigd, in Biel, waar het in 1880 naartoe verhuisde. Omega beleefde een (letterlijk) hoogtepunt in 1969, toen de Speedmaster als standaarduitrusting van astronauten de ‘Moonwatch’ werd. In de jaren zeventig had de Zwitserse horlogerie het zwaar en fuseerde Omega in de groep ASUAG-SSIH. Dat bedrijf werd in 1998 de Swatch Group, waar Omega sindsdien belangrijk onderdeel van is.

Voor de Spelen van Tokio introduceert het merk onder andere deze wit-blauwe Seamaster 300M met co-axiaal uurwerk dat zo accuraat is dat het een master chronometer certificaat heeft. Prijs: 5600 euro.(beperkt leverbaar)

Seamaster Diver 300M Tokyo 2020
Seamaster Diver 300M Tokyo 2020
Seamaster Diver 300M Tokyo 2020
OMEGA_522.53.38.20.03.001
OMEGA_522.53.38.20.03.001
OMEGA_522.53.38.20.03.001

OMEGA gaat voor goud

met een nieuwe Seamaster Aqua Terra Tokyo 2020

Een gouden medaille is de ultieme prijs op de Olympische Spelen en vertegenwoordigt de hoogste prestatie in de carrière van een atleet. Als eerbetoon aan deze iconische prijs in de sportwereld heeft de Zwitserse horlogemaker OMEGA twee unieke uurwerken ontworpen, die beide in het teken staan van de Olympische Spelen van Tokyo 2020. De horloges zijn gemaakt van 18K geel goud.

OMEGA is sinds 1932 officieel tijdwaarnemer van de Olympische Spelen en neemt deze rol tijdens het prestigieuze evenement bij de start in juli voor de 29e keer op zich. Als er iemand bekend is met de precisie, uitmuntende prestaties en toewijding die nodig zijn om op de eerste plaats te staan op het olympische podium, dan is dat OMEGA wel!

De nieuwe Seamaster Aqua Terra-horloges hebben een doorsnede van 38 mm of 41 mm en vallen op dankzij hun stralende geelgouden kast. Zoals altijd heeft OMEGA 18K goud gebruikt, aangezien dit met zijn uitstekende evenwicht tussen zuiverheid en praktische toepassing als de gouden standaard wordt gezien door horloge- en sieradenmakers.

De horloges worden gepresenteerd op blauwe lederen banden. De in het oog springende blauwe keramische wijzerplaat is voorzien van een lasergravure geïnspireerd op het embleem van de Olympische Spelen 2020 in Tokyo. Het volledige embleem is bovendien door middel van transfer aangebracht op de achterkant van de kast. In beide uurwerken tikt een Co-Axial Master Chronometer kaliber, dat de hoogste standaard van precisie, prestaties en magnetische bestendigheid in de Zwitserse branche garandeert.

Toepasselijk genoeg is Michael Phelps een van de eersten die het horloge draagt. Met 28 olympische medailles, waarvan 23 gouden, is hij de olympische sporter die de meeste medailles ooit heeft gewonnen. Michael maakt al sinds 2004 deel uit van de OMEGA familie en heeft altijd geweten hoe belangrijk tijd is voor atleten.

“Als je olympisch sporter bent of wilt worden, ben je daar 24 uur per dag, 7 dagen per week mee bezig. Non-stop. Het gaat altijd door,” zegt hij. En hij weet precies wat er nodig is om die gewilde gouden medaille te winnen. “Om echt goed voorbereid te zijn op de Olympische Spelen, moet je bereid zijn ervoor te werken. Je moet die strijd doorstaan. Ik heb dat vijf keer gedaan en het was nooit makkelijk. Maar ik weet dat mijn harde werk de resultaten opleverde die ik verdiende.”

De nieuwe Seamaster Aqua Terra Tokyo 2020 Gold Editions worden in een speciale presentatiedoos geleverd met de volledige OMEGA garantie van 5 jaar.

Meer weten over deze collectie?

U kunt een bochure aanvragen door een e-mail te sturen aan Marketing.Omega@nl.swatchgroup.com